Web prezentacija građevinskog preduzeća "Izgradnja" d.o.o.
Radno vrijeme: Pon-pet (08.00 - 16.00)

Blog

EKO I ŠTEDLJIVA RJEŠENJA U ZAŠTITI OD KAMENCA INSTITUTA MIHAJLO PUPIN

Institut Mihajlo Pupin-Piezotehnologija d.o.o. od 1983. godine razvija sistem za trajnu zaštitu od kamenca. Ovaj sistem koriste: poslovne i stambene zgrade, tržni centri, fabrike, industrijska postrojenja, prehrambena industrija, postrojenja za preradu plastike itd.. Kamenac se otklanja uz upotrebu različitih omekšivača za tvrdu vodu, depuratora, elektronskih uređaja za otklanjanje kamenca, filtera za kamenac, uređaja za filtriranje vode, hemijskih sredstava za uklanjanje kamenca, hemijskih filtera protiv kamenca itd.

Zašto dolazi do problema sa uređajima za omekšavanje vode?

 • Ljudski faktor je izuzetno bitan, jer ukoliko tablete za omekšavanje vode nisu postavljene u pravom trenutku ili u dovoljnoj količini, dolazi do začepljenja ili pojave kamenca, a to dovodi do obustave rada, servisa, dodatnih troškova.
 • Hemijska sredstva za omekšavanje vode ne utiču na postojeći kamenac - ta sredstva onemogućavaju stvaranje novih naslaga kamenca, dok postojeći kamenac ostaje u sistemu i kad tad mora da napravi problem. To dovodi do još jednog dodatnog troška - veća potrošnja električne energije, jer će uređaji trošiti mnogo više el. energije kako bi postigli predviđenu temperaturu.

Još jedna jako bitna stavka: NOVAC! Sredstva za omekšavanje vode koštaju i to prilično puno. Ne radi se samo o konstantnoj nabavci sredstva za omekšavanje (što je definitivno najveći trošak), nego i o dodatnom angažovanju radnika, koji treba ta sredstva da prenose, donose, sipaju, odstranjuju, prate aparate itd.

Nabavka uređaja za odstranjivanje kamenca hemijskim sredstvima podrazumeva:

 • Troškove nabavke uređaja za omekšavanje vode.
 • Konstantne troškove za hemijska sredstva.
 • Troškove redovnih servisa.
 • Troškove vanrednih servisa.
 • Dodatno angažovanje radnika.
 • Upotrebu hemijskih preparata štetnih za zdravlje ljudi.
 • Konstantnu potrošnju električne enegije.
 • Troškove zamene filtera.
Ideja za industrijskim tretiranjem obične vode se javila 1945. godine u Belgiji, a praktična primena magnetnog tretiranja vode u cilju sprečavanja naslaga kamenca je počela 1957. godine, takođe u Belgiji. Od tada, do današnjih dana, upotreba permanentnih magneta za uklanjanje kamenca je postala poznata metoda koja ima jako široku primenu.

Inženjeri Instituta Mihajlo Pupin su napravili apsolutno samostalan i nezavistan proizvod, koji ne zahteva dodatnu pažnju pri radu. Jedina investicija je početna investicija za kupovinu uređaja R MAG. Svi ostali troškovi više ne postoje.

Prednosti R MAG:

 • Drastično niža cena uređaja - IMP poseduje sopstvenu tehnologiju za proizvodnju.
 • Neograničena garancija - na uređaje koji se poručuju iz inostranstva dobija se garancija od najviše dve godine. Institut Mihajlo Pupin - Piezotehnologija d.o.o. daje neograničenu garanciju na funkcionalnost i trajnost proizvoda R MAG.

Postojeće naslage kamenca se eliminišu u roku od 3-6 meseci, što smanjuje potrošnju električne energije i smanjuje potrebu za servisom, pogotovo kod velikih sistema gde čišćenje mnogo košta i dugo traje, tako da je R MAG u ovom trenutku najbolje sredstvo za trajno uklanjanje kamenca.